ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΡΥΣΟΡΡΟΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ- Πώς είναι σήμερα;

 

Ένα έργο πνοής για τη Θήβα είναι το βιοκλιματικό πάρκο. Ένας χώρος αναψυχής στα όρια της Καδμείας διαμορφώθηκε έξυπνα και έγινε must σημείο για πολλούς από εμάς. Δεν βραβεύτηκε τυχαία μιας και η ανάπλαση, η αρχιτεκτονική και η αισθητική του είναι σε υψηλό επίπεδο.Παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες» δήμου και πολιτών να υποβαθμιστεί (ελλιπέστατη καθαριότητα, πλημμελής συντήρηση πρασίνου, μηδενική φύλαξη, κλοπή φωτοβολταϊκών στηλών με βραδινό φωτισμό στα όρια των θρίλερ κ.λ.π.) ο χώρος αγαπήθηκε και έγινε τόπος συνάντησης μικρών και μεγάλων. Στην καραντίνα αποδείχτηκε σωτήριος αφού ήταν μία διέξοδος για πολλούς από εμάς. Ο πρωινός περίπατος των καρδιοπαθών ηλικιωμένων, η ασφαλής πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και τα υπαίθρια ξενύχτια των νέων με έντονη μουσική μπήκαν στην ημερήσια διάταξη. Τόσο έντονη που ενοχλούνταν- και δικαίως- οι περίοικοι. Τελευταία, προστέθηκε και μία παιδική χαρά και έτσι συμπληρώθηκε το παζλ των ηλικιών.
Ευθύνη όλων μας να το προστατεύουμε, ευθύνη όλων μας να το διατηρούμε καθαρό.

Μεγαλώνει. Θα μεγαλώσει σωστά;
Ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα

Ήταν στα σχέδια του δήμου αλλά απαιτούνταν δαπάνη και εύρεση πηγής χρηματοδότησης. Και ευρέθη πηγή συγ-χρηματοδότησης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν ευρέθη, όμως, μελέτη. Ο σχεδιασμός υπήρχε μόνο στο μυαλό κι όχι στα συρτάρια. Έτσι, σε χρόνο dt η «αποψιλωμένη» Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων έφτιαξε μελέτη και … μπράβο της.

Σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου μάς ζητήθηκε να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θηβαίων – δια περιφοράς και εκτάκτως παρακαλώ- χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση με κανέναν να εγκριθεί η μελέτη και η κατάθεσή της προς χρηματοδότηση γιατί υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια. Πρέπει να κατατεθεί μέχρι 10 Απριλίου. Φυσικά, υπερψηφίσαμε γιατί πρόκειται για ένα έργο που θα ενοποιήσει το πάρκο, το ΚΤΕΛ, τις Ηλέκτρες Πύλες και μέρος της Καδμείας.

Πιστεύω ότι – έστω και εκ των υστέρων- να προκληθεί συζήτηση για να γίνουν προτάσεις και -ίσως- κάποιες αλλαγές προκειμένου να είναι το έργο παρέμβασης λειτουργικό και να αναδείξει τον χώρο. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν και με εμπλοκή του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που υλοποιείται αυτό το διάστημα στον δήμο μας και έχει έμπειρους και ειδικούς επιστήμονες.
Μεγάλο έργο αν , εφόσον και όποτε εγκριθεί. Με έναν προϋπολογισμό ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ δεν το λες και μικρό έργο!

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ- Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Σχετικά